Jump to content


Photo

Montaj aer conditionat


  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 29 April 2009 - 02:16 PM

Am o intalatie de aer conditionat pt opel astra caravan f si un prieten care se pricepe bine la mecanica dar care nu a mai montat AC pe masini. Are cineva cum sa ma ajute cu documentatie in acest sens? Ma refer la tutoriale , foto, manual. Manualul de reparatii pe care il am nu vb de aer conditionat.
Multumesc

#1 Gogu

Gogu

    Astra Sponsor

  • Sponsors
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • countless
  • Gender:Goat
  • Location:Internet
  • Masina:dual p4

Posted yesterday

Poate gasesti ceva interesant aici:

#2 broscutza2001

broscutza2001

    Astra Addicted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 965 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mantova-Italia
  • Interests:it&auto
  • Masina:Astra H Z16XER GPL TECH,SEAT LEON 1.6 AUS,ALFA ROMEO 156 1.6 twin spark

Posted 29 April 2009 - 04:11 PM

Ia legatura cu Nania Costin el te poate ajuta in aceasta problema din ce stiu mai era un topic asemanator pe undeva pe aici.Eventual da un search.

#3 naniacostin

naniacostin

    Astra Elite

  • Elite Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,741 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Z60 11890cm cubi 8 in linie 256cai

Posted 29 April 2009 - 08:24 PM

eu sunt bagat pana in gat cu instalatia mea care nu vrea sub nici un chip sa porneasca......
deja l-am stresat pe @cezariulian!el chiar stie si se pricepe.si-a montat singur asa ceva..

#4 cezariulian

cezariulian

    Astra Addicted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 600 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Astra F C18XE

Posted 29 April 2009 - 10:17 PM

In principiu cu o instalaie completa care a functionat, putina mecanica , o tara de electrica, munca sustinuta si vointa cat cuprinde se poate (exemplul este la mine sub capota). Citeste si asta,(http://www.astraclub...?showtopic=7063) intreaba si in limita timpului si a cunostintelor ti se va raspunde
Spor la treaba

Edited by cezariulian, 29 April 2009 - 10:20 PM.


#5 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 06 May 2009 - 08:21 AM

Poate cineva sa ma ajute cu forografi detaliate ale instalatiei de aer cond montate pe o astra f ? M-ar ajuta la montaj. Multumesc

#6 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 06 May 2009 - 09:06 PM

Posted Image

Posted Image

Posted Image


cred ca instalatia are protectie dar nu stiu daca doar pt subpresiune sau si pt suprapresiune ca am vazut la senzorul de pe filtru doua mufe- una banuiesc pt ventilator condensator si alta care are cele 2 protectii in serie pt compresor. asa e?

Nu inteleg cum vin suportii pe masina dar pana la urma cred ca ma descurc cu asta
pot folosi acelasi ventilatorcare e acum la masina pe care sa-l mufez in paralel cu senzorul pt ventilator?

pe unde se scurge apa din consola?

ce e cu releele alea sau ce or fi ele?

#7 cezariulian

cezariulian

    Astra Addicted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 600 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Astra F C18XE

Posted 06 May 2009 - 11:36 PM

Inteleg ca ai motor 16 szr ceea ce denota ca este 99% identic cu al meu. Din ce vad din poze, instalatia ta cred ca este luata dupa un model de 1,8 sau 2litri. Pe placa de relee ai cateva supape de vacum (cele cu furtunase) care la modelul meu nu sunt. Automat cred ca suportul cu rola intinzatoare nu se pupa dar las-mi nitel timp sa studiez problema. Din cate stiu sunt si modelele cu un singur ventilator pe radiatoare, si modelele noi de Opel au un singur ventilator, deci nu asta e problema mare
Posted Image
poza cu piesele de evacuare condens (nu le-am vazut la tine) 7,8,9,10,11,12
Posted Image
vin montate la pozitia 1, valva 2 s-a montat pe modelele dupa 96, vine pe circuitul de racire al motorului, sincer acum nu stiu ce rol are, dar poate aflam..., 3 sunt 2 prinderi ale compresorului pe care modelul meu nu le are (uita-te atent la poza din topicul meu in care apare si compresorul; are doar cele 2 urechi de langa fulie si in spate are un suport ce se prinde pe compresor si pe motor). Daca studiezi atent aceeasi poza vei observa ca "filtrul" 4 la mine este corp comun cu "radiatorul". Din cate observ dpdv electric instalatia ta este mult mai simpla neavand decat 2 senzori de joasa presiune( 5). Din pacate filtrul de polen obtureaza poza cu radiatorul si nu se vad termocuplele. 6 sunt niste supape de vacum (cred ca au si ceva contacte electrice din cate se vede) eu nu le am, si habar nu am care este logica de functionare. Unde duc acele furtune???
Daca instalatia este luata dupa motor 1,8 sau 2l (acestea fiind motoare pe bloc mare) si tu avand motor 1,6 (bloc mic) mai mult ca sigur ca prinderile nu sunt compatibile si vor trebui facute modificari (cam multe...)
Te rog mai citeste odata topicul meu, sunt poze si planse cu explicatii, si piesele compatibile pt motoarele noastre si fa comparatie cu ce ai tu. Mai discutam ... azi...

Edited by cezariulian, 06 May 2009 - 11:37 PM.


#8 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 07 May 2009 - 08:26 AM

masina de pe care a fost luata instalatia avea un motor Z16se 1992. Nu am aflat inca pt ce sunt supapele de vacum. Nici eu nu stiu ce e cu valva 2 si unde ar putea sa vina. Ma voi interesa eventual la un magazin de piese auto, sa intreb....
Am vazut ca sunt 8 locuri de prindere ale compresorului. nu 2. La 5 nu e un senzor de joasa presiune si unu pentru pt ventilator? Am vazut in cartea asta ca de obicei sunt 2 senzori de joasa si inalta presiune in serie + senzor pt ventilator.
Pt scurgere apa nu pot sa pun un furtun de silicon si sa-l izolez cu silicon dupa cel lipesc?
Pe condensator nu se mai vede nici un loc unde sa de puna vreun senzor sau ceva.
Posted Image

Posted Image


Nu pot sa-mi dau seama cum vin suportii pt compresor pe care ii am pe masina. Am vazut plansa e 46 dar nu imi dau seama pe care piese se prinde de fapt compresorul.

La imbinarile furtun -condensator/vaporizator se pun garnituri ceva? sau se prinde fier pe fier ca la instalatia gpl?

#9 cezariulian

cezariulian

    Astra Addicted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 600 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Astra F C18XE

Posted 07 May 2009 - 06:46 PM

Salut,
Din cate stiu in 92 nu se monta Z16SE pe Astra. Poate C16SE sau e Ac de pe una din 2002.

Posted Image
Sonda 1 are inglobat 3 senzori asa cum scrie si in documentatia pusa de tine. Pe pini 1,2 ai S20 (P1,P2 low, high) din schema electrica iar pe 3,4 P3 (switch comp. high pres). Asta din urma porneste ventilatorul de pe radiatorul de ac la viteza mare (cand creste presiunea in instalatie mult, datorata caldurii mari, nedisipate)
Sonda 2 pe care la tine nu am vazut-o decupleaza compresorul la turatii mari ale motorului (prin intermediul calculatorului motorului). Eu unu nu l-am introdus in schema deoarece calculatorul de pe x16sz nu e facut sa gestioneze AC. In schimb X16SZR poate gestiona instalatia de AC.
Poti folosi un furtun oarecare dar sa il izolezi bine la iesirea din aeroterma ca altfel iti umple masina de apa.

Posted Image
Conform cu aceasta plansa toate imbinarile au oringuri (verzi ). Banuiesc ca si la tine (chiar daca sunt furtune si nu tevi) au acelasi principiu de etansare.

Posted Image

asa vin prinse la mine. Ca sa intelegi surubul intra prin 1 apoi 1' in bloc motor, 2 2' si bloc 3 si bloc motor
In zona 4 se prinde pompa de servo (la modelele cu) sau rola de intindere a curelei la modele fara
Incerc sa imi dau seama de pe ce motorizare provin piesele tale...

Edited by cezariulian, 07 May 2009 - 06:47 PM.


#10 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 07 May 2009 - 09:23 PM

tipu de la care am instalatia nu mai e sigur de seria motorului, dar zice ca avea 75kw si era din 92. daca eu nu am senzorul pt turatii mari ale motorului poate o sa o cumpar, nu stiu ce inseamna turatii mari, eu nu sar de 3000-3200. daca e buna doar pt 3500-4000 nu mai are sens sa o pun. am inteles cu suportul pt compresor. sapt viitoate am timp si trec la treaba. cu ajutor bineintele :clapping5jp: ma ajuta un baiat din floresti, socrii sunt de acolo. multumesc pt sfaturi.

#11 cezariulian

cezariulian

    Astra Addicted

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 600 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Astra F C18XE

Posted 07 May 2009 - 09:57 PM

M-am uitat in EPC si nu am gasit tipul asta de compresor pe nici un Opel (8 prinderi). Asta nu inseamna ca nu exista, doar ca nu avem detalii despre el. Cel mai apropiat ca model(avea 4 prinderi identice langa fulie) era cel de Calibra si cel de Vectra A. "Joaca-te" putin cu el si cu suportul lui si daca sunt pereche trebuie sa se potriveasca intr-o pozitie.
Daca mai ai nelamuriri ne gasesti pe aici...
Bafta

#12 naniacostin

naniacostin

    Astra Elite

  • Elite Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,741 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Z60 11890cm cubi 8 in linie 256cai

Posted 25 May 2009 - 11:09 AM

nu stiu daca initiatorul tipicului mai citeste pe topicul asta dar este bine sa spun totusi.dupa lungi cautari si zile nedorite(mai ales din cauza pozelor de mai sus) pot spune ca instalatia de nu este de astra f.este o instalatie de vectra a cu sistem de freon r12 care este interzis de cava timp in toata europa.....deci intr-o mica mare masura ti-ai luat teapa de la cine ti-a vandut-o.....

#13 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 29 May 2009 - 03:03 AM

adevarul e ca am cam fost ocupat sa recuperez timpul pierdut cu instalarea ac. si a trebuit sa recuperez pe la clienti. Am revenit. Instalatia functioneaza. Nu stiu daca e de pe o vectra sau nu, dar s-a potrivit perfect la mine. S-a demontat grila fata, radiator, pompa servo, supot motor pt schimbarea curelei, am intampinat ceva probleme la monta suport compresor in sensul ca am desfundat gaurile ruginite si infundate cu tarod 10. demontat tot bordul, dat gauri pt noua consola. s-au facut conexiunile. instalatia nu e pe r12 ci pe r 134, cel putin asa scrie si pe compresor si pe filtru. Am folosit numai ventilatorul de radiator care porneste si se opreste din cate am observat doar in stationare. Compresorul cupleaza si decupleaza normal. aerul vine la 5 grade. totul a durat 4 zile. am muncit eu si un electrician care imi e prieten. foto cu maini murdare faci mai greu. emotii au fost la reconectarea bateriei in sensul ca am pornit motorul si s-a aprins becul check engine si am crezut ca e vina compresorului dar uitasem sa conectam un furtun la motor care sjuta la reglarea turatiei, acest bec s-a stins dar a aparut cel de airbag pt ca nu pusesem mufele la el si probabil a vazut o eroare. si nu stiam procedura de introducere a codului dar am aflat-o. La doua zile cred ca s-a ars becul abs pt ca nu se mai aprinde cand pun contact desi abs functioneaza. la masina mea nu cred ca pot face test agrafa x16 szr si cred ca trebuie sa merg la un tester pt reset airbag ca sa se stinga becul.

instalatie completa cu noroc la pret zic eu 150e, electricianul 300ron, curea 80 ron, incarcat freon 150 cu completare ulei. tipu putea sa bage ceva in freon sa vada daca scapa pe undeva cu niste ochelari. spreiul pt decontaminare vaporizator 30 ron si ajunge pt 5 ani daca faci in fiecare an.

#14 naniacostin

naniacostin

    Astra Elite

  • Elite Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,741 posts
  • Gender:Male
  • Location:ploiesti
  • Masina:Z60 11890cm cubi 8 in linie 256cai

Posted 29 May 2009 - 07:11 AM

dupa ce vad eu in poze zic ca este de r12.sa dea d-zeu sa-ti functioneze in continuare si sa nu ai probleme cu oringurile.daca instalatia este de r12 si ai bagat r134 in timp iti veio termina toate oringurile.ai avut timp sa iei cumva macar codul compresorului sai a condensatorului?sa iti spun exact de ce tip este.

#15 poliacov

poliacov

    Astra Bebe

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:bucuresti
  • Masina:opel astra caravan f x16szr

Posted 29 May 2009 - 10:07 AM

Codurile nu le-am luat, dar e sigur R134 pt ca asa scrie si pe compresor dar si pe filtru.
Posted Image