ASTRA CLUB ROMANIA - forumul comunitatii Opel Astra - : Cum mergem cu benzinarele - ASTRA CLUB ROMANIA - forumul comunitatii Opel Astra -

Jump to content

• (10 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Cum mergem cu benzinarele Cuplu si putere, motor subturat

#21 User is offline   grinch 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Masina:Astra H 1.3 cdti

Posted 09 June 2006 - 09:22 AM

Corect..motoarele sunt facute sa ruleze cat mai mult in campul in care ai cuplu maxim...este un pic surprinzator..dar va propun un test pe care personal l-am incercat.. Cand sunteti afara mergeti in treapta a IV-a astfel incat sa nu aveti mai mult de 3000 rot min accelerati, dar in acelasi timp urmariti consumul constant si ve-ti vedea cum peste 4000 consumul scade ..
Intradevar e greu de crezut k prin oras poti circula undeva la 4000 rotatii, dar ca sfat va pot sugera sa folositi cat mai putin ambreiajul..ajuta mult la consum. Nu scaote-ti masina din viteza la vale sau alte situatii deoarece nicidecum nu faceti economie de carburant...lasati-o in viteza dar fara sa accelerati..masina merge din inertie si nu consuma...cel putin asa arata comp de bord
Alt sfat pentru drumuri lungi este sa mergeti cu o viteza cat mai constanta si incercati sa ajungeti la aceasta viteza cat mai repede...iar de acolo constant..daca avem unde merge noi constant pe soselele noaste si nu dam de alta localitate:(
0

# User is online   gogu 

• Astra Gogu
  • PipPipPipPipPip
  • Group: Google
  • Masina:opel astra h 1.6,16v,105 cp

Posted Yesterday - 10:45 AM

Parerea mea este ca ar fi bine sa arunci o privire si aici:

0

#22 User is offline   BogdanC 

• Astra Junior
  • PipPip

Posted 10 June 2006 - 04:43 PM

stie cineva de ce la 30 si la 50 e gradat cu rosu ?
io m-am prins ca la 30 in a I e cuplu maxim si la 50 pentru a II. Asta e explicatia ?
0

#23 User is offline   Dragos 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip
  • Masina:Opel Astra H 1.9 cdti

Posted 10 June 2006 - 04:46 PM

S-a mai zis! Sunt limitele de viteza prin oras cele mai des intalnite. :)
0

#24 User is offline   rezare 

• Astra Bebe
  • Pip

Posted 10 June 2006 - 07:39 PM

View Post2door, on Jun 7 2006, 11:30 PM, said:

la motoarele aspirate ca ale noastre curba de cuplu creste incontinuu catre turatia amxima si astfel masina ta pare ca trage foarte foarte mult din ce in ce mai mult catre turatia maxima si d-aia iubim motoarele aspirate pe benzina astfelc a momentul maxim este perceput mult mai violent decat in cazul unui motor Turbo (benzina sau diesel) unde din momentul iesirii din cuplu si cel de "taiere" al alimentarii mai este o perioada mica unde si asa motorul "se calmeaza" si te astepti (practic stii) ca nu mai ai power...

Not quite. La motoarele aspirate curba de cuplu are maxim pe la 3000-4000rpm (in functie de motor), ceea ce e cam la jumatatea intervalului de turatie. Dupa ce treci de turatia asta, acceleratia scade.

La fel, senzatia este mai tare la turbo pentru ca are cresterea de acceleratie foarte rapida (curba este mult mai abrupta). E ca si cum unul iti da un branci sau te impinge usor pana la o anumita viteza. La fel insa, iesirea de pe plafonul de cuplu este mult mai rapida la turbo si de asta da senzatia ca ramane fara vlaga rapid, insa per total, turbo se comporta mai bine si la senzatii si la cifre efective.

On topic: eu schimb numai peste 3500-4000rpm in cazul in care accelerez normal. In cazul in care merg prin oras si ma gandesc la avioane si merg linistit, de obicei o las intr-o singura trepta (3 de obicei) si accelerez usor, mentinundu-ma in jurul valorii de 2500rpm.

In depasiri sau accelerari in forta, treptele 2 si 3 vad redline. Stilul asta de condus mi se pare adecvat motorului care-l am.
0

#25 User is offline   bertone 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:Astra TwinTop Z20 LEL

Posted 18 July 2006 - 08:23 AM

Citez din manualul meu de utilizare de la a mea :

" pentru un consum bun , condusul economic e cel mai indicat . de ex. daca la 70 de km/h , in treapta a IV , schimbati a 5a , veti observa scaderea instantanee a consumului cu 25% decat in treapata a 4a ."

Stau si ma intreb eu de ce la 70 sunt in a treia ? :)

Discutam cu un inginer care lucreaza pentru Porsche si mi-a zis asa : motorul e ca un om . Ii dai o felie de paine zilnic , timp de o saptamana si iti face treaba ca un subnutrit . O data pe saptamana e bine sa duci masina la 5500 si s-o lasi sa scada singura pana la 3000 si iar repeti procedura .

Paranteze :
App de ce zicea asta, ati observat ca daca mergi cateva zile si schimbi pe la 3000 si vrei dupa aia sa-i dai putin cu a treia , masina e puturoasa ?
Dar ati obsevat ca daca ii dai putin cu a doua , a treia ,parca se desfunda injectoarele si masina e mai fasneata ?
0

#26 User is offline   thunder 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Astra H Cosmo, Z16XEP

Posted 18 July 2006 - 10:03 AM

E bine ca din cand in cand sa-i mai dai talpa la masina, sa vada ture cat mai multe. In felul asta mai cureti injectoarele.
0

#27 User is offline   andu 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:Astra H Enjoy 1.6 TWINPORT

Posted 21 July 2006 - 06:06 PM

SPuneti-mi si mie de ce se curata injectoarele la turatie mare? Presiunea in rampa de injectie e in permanenta aceeasi. Comportamentul descris mai sus stiu ca este dat de felul in care calculeaza ECU parametrii de injectie. El mediaza in permanenta, si daca ai mers cuminte atunci se adapteaza si el, si cand o calci, trebuie sa se readapteze

This post has been edited by andu: 21 July 2006 - 06:09 PM

0

#28 User is offline   thunder 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Astra H Cosmo, Z16XEP

Posted 21 July 2006 - 06:57 PM

Chiar daca presiunea in rampa este constanta, totusi cu cat turatia este mai mare cu atat se injecteaza mai multa benzina, deci un debit mai mare.
0

#29 User is offline   ovidiu 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:1.8 SFI - ECOTEC-125 CP

Posted 21 July 2006 - 07:22 PM

La 300 kPa presiune in rampa injectorul poate baga intre 1 g/s si 6 g/s .
Asta se poate obtine prin 4 forme (narrow,wide,blent si split)diferite ale conului de pulverizare a benzinei .
Toate astea se fac in urma analizei efectuate de ECU in functie de informatile primite de la sezori .
senzori : http://www.synerject.com/sensors.html
0

#30 User is offline   ovidiu 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:1.8 SFI - ECOTEC-125 CP

Posted 22 July 2006 - 09:04 AM

La 1.8i sistemul de injectie este SIEMENS VDO .
Injectoare care pot varia geometria conului : http://www.synerject...linjectors.html
0

#31 User is offline   Dee 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 22 July 2006 - 07:19 PM

lasand la o parte consideratiile tehnice este clar zic eu pentru toata lumea ca subturarea este un factor daunator pt motoarele de orice fel si mai ales pt o benzinara 16V. Eu nu ezit sa o alerg si in 4800-5000 prin afara Bucurestiului saptamanal pt ca traficul de aici imi impune un mers ce nu face bine valvei EGR, evacuarii etc. Cu injectoarele nu stiu daca e o problema insa mersul subturat nu cred sa le faca bine nici lor. (depunerea de calamina pe ele este un aspect deseori intalnit la masinile subturate sau exploatate exclusiv in oras).
0

#32 User is offline   FORT 

• Astra Junior
  • PipPip
  • Masina:GTC 1248 cmc

Posted 02 October 2006 - 07:10 PM

vad ca nu s-a mai scris demult timp pe aici, dar am niste vorbe de spus
-cu cat masina e mai turata cu atat se consuma mai multa benzina,deoarece avand turatia adusa prin preajama cuplului si puterii maxime, motorul este folosit la capacitate completa si atunci are nevoie de benzina: fiind motorul turat ca sa ajungi din punctul A la punctul B iti ia mai putin timp, deci ai performante mai bune, deci consumi mai multa benzina ( e logic si normal)
-cand cobori de pe un deal cica se consuma mai multa benzina decat atunci cand urci- desi pare o tampenie, e adevarat.
-am aflat ca producatorii de masini recomanda schimabrea treptelor de viteza,in momentul in care acul indicatorului turometrului se afla perpendicular.
-aud peste tot de treaba cu subturarea, dar nu am auzit de niciun caz de motor defect din aceasta cauza.
-motorul poate fi turat pe alb cat vrei ca nu o sa se intample nimic (totusi ambreiajul va avea de suferit, daca nu stii cum sa-l folosesti. cand trece pe rosu sunt probleme (oricum majoritatea masinilor taie gazul)
0

#33 User is offline   B-man 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:Astra Classic 1.6 Twinport

Posted 02 October 2006 - 07:59 PM

FORT, sau cine stie,

Exista vreo recomandare pertinenta cum sa folosesti ambreajul cand schimbi la turatie ridicata. Exemplu esti cu ea in 5000 si schimbi treapta superioara moment in care cuplezi la 3500-3800 daca apuca sa scada, daca nu... stabilizare imediata la 4000-4200 rpm....
Ce contra indicatii argumentate exista la astfel de folosire dupa parera voastra?
Fort ce inseamna "daca nu stii sa il folosesti" la turatii ridicate? Hai sa discutam la concret va rog!

This post has been edited by B-man: 02 October 2006 - 08:00 PM

0

#34 User is offline   FORT 

• Astra Junior
  • PipPip
  • Masina:GTC 1248 cmc

Posted 02 October 2006 - 09:02 PM

sa folosesti ambreiajul corect e o arta,e ca un dribling la fotbal!
exemplul: un demaraj 0-100 la o astra 1.4.
timp dat de producator: 13.8 secunde
timpul scos de un conducator normal: minim 15 secunde ( daca a coborat cineva sub valoarea asta ii dau masina mea care e pe vine)

de unde aceasta diferenta?
1 benzina folosita
2 talentul soferului in a calca corect ambreiajul

dupa ce o ridici in ture apare inevitabil miroasul de ambreiaj, dar intensitatea lui difera in functie de modul in care a fost folosit.
0

#35 User is offline   B-man 

• Astra Fan
  • PipPipPip

Posted 02 October 2006 - 09:16 PM

Multumesc de raspuns FORT, deci e o taina(ma rog arta)...ca la biserica...sau ma rog fotbal!
Poate cineva cu CB sa confirme consumul la vale mai ridicat la vale decat la urcare?
Vorba ta FORT pare o tampenie dar sincer eu nu o cred! Ti-as da si eu masina mea daca e adevarat! Sper ca vrobim de masini cu ECU nu cu carburatie simpla!
Apoi de conditii de coborare, bagata in viteza...si fara pedala in podea la vale :) ...

Cele bune!

This post has been edited by B-man: 02 October 2006 - 09:24 PM

0

#36 User is offline   Ro_land 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Car-A-Van

Posted 02 October 2006 - 09:42 PM

Singura situatie in care BC arata consum 0 este la frana de motor. Si asta se intampla cand mergi la vale, fara sa apesi pedala de acceleratie.
0

#37 User is offline   2 Fast4U 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Opel Astra H

Posted 02 October 2006 - 09:42 PM

FORT abia imi trecuse supararea pe tine si vad c-ai revenit iar cu o multime de lucruri eronate ca sa nu spun stupizenii, cel putin asta cu consumul mare la coborare contrazice totate legile fizicii, pai cum sa consume mai mult cand motorul e mult mai lejer si "trage" deasemenea. Nu-ti dai seama ca te contrazici de unul singur in aceeasi fraza? Prima ta afirmatie o exclude pe cea de-a doua. Ai vazut tu lucrul asta pe un computer de bord? Vad ca le ai p'astea cu "arta" sofatului sper sa nu faci si tu ca majoritatea taximetristilor care zic ca economisesc benzina: la vale sau dupa ce masina e lansata scot din treapta de viteza si lasa motorul pe liber, ... e TOTAL NERECOMANDAT!
Ro_land@ PERFECT ADEVARAT! A fost si o demonstratie la PROTV in cadrul emisiunii aceleia auto, cu un Fiat Panda cand s-a filmat si s-a aratat acest lucru..

This post has been edited by 2 Fast4U: 02 October 2006 - 11:20 PM

0

#38 User is offline   B-man 

• Astra Fan
  • PipPipPip

Posted 02 October 2006 - 09:47 PM

FORT,

As mai avea o dorinta, sa-mi dai un link in care un producator (nu delaer) recomanda sa schimi trepata de viteze cand acul de la turometru e pe verticala (scuze sau ma rog "perpendicular")
(De ex la Vectra B, ca sa nu spun Solenza ar insemna 5000-5500 de ture :) )
As dori sa vad asta scris pe un document oficial....totusi dincolo de orice "auzite" "supozitii", vorba lui 2_Fast4U legende de taximetristi...

This post has been edited by B-man: 02 October 2006 - 09:49 PM

0

#39 User is offline   whisper 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:Astra Classic Sedan 1.6 Twinport 2006 Black Saphire

Posted 02 October 2006 - 09:51 PM

O sa ajungem sa ne schimbam masinile intre noi ca pe sosete :)

Chestia cu deal-vale nici eu nu o cred. Iar consumul instant de 0% in mers, intr-o oarecare viteza...am si eu poza cu el :P , dar e clar ca e o aberatie a CB. Daca nici la 3000 rpm masina nu consuma...

Am observat si eu consumul exagerat cand motorul este subturat si incerci sa calci acceleratia. A mea consuma cel mai bine intre 3500-4000 rpm. Cel putin pana acum. Am aprox. 5800 km parcursi si consumul mediu in oras a scazut fata de inceputuri. La inceput, resetat in oras scoteam 11,5-12 l/km, cu clima. Acum am 9,8-10,2 l/km. E drept ca fara clima, dar cred ca s-a lasat putin motorul, ceea ce ma bucura nespus.
Despre turatii...fie rece, fie cald...4500 rpm schimbarea treptei :up:
0

#40 User is offline   Ro_land 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Car-A-Van

Posted 02 October 2006 - 10:08 PM

Pai la frana de motor rotile invart motorul, deci nici nu e nevoie de benzina, adica consum zero.
In ceea ce priveste consumul crescut daca mergi cu masina turata, sunt perfect de acord. Am testat pe pielea mea (sau buzunarul meu) acest lucru. Daca ajungi intr-un regim constant de mers, e bine sa ai turatia intre 2000-2500, altfel nu ajungi niciodata la consumul indicat in carte. Normal ca daca ai o turatie scazuta si vrei sa accelerezi, va consuma din nou mai mult deoarece cuplul nu este suficient la turatia respectiva. In fine totul se reduce la abilitatea de a exploata eficient cuplul motorului in functie de situatie.
0

Share this topic:

• (10 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic