ASTRA CLUB ROMANIA - forumul comunitatii Opel Astra - : Cutie manuala vs Easytronic - ASTRA CLUB ROMANIA - forumul comunitatii Opel Astra -

Jump to content

• (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Cutie manuala vs Easytronic

#1 User is offline   alllexandru 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Interests:afaceri
  • Masina:Astra H 1.9 cdti

Posted 14 February 2006 - 07:17 PM

Profit de o discutie aparuta pentru a va supune atentiei acest aspect, Cutie manuala Vs Easytronic

Strict la comoditate si manevrabilitate in oras in special este mai buna o cutie secventiala, dar are neajunsurile ei, respectiv nu poti profita la maxim sau in situatii dificile de tot ceea ce iti poate oferi motorul..cu aceiasi rapiditate cu care o faci cu cutia manuala....in plus consumul este mai mare, si costul de achizitie este mai mare...eu am vrut sa imi cumpar dar pe 147-ele avut aveam Selespeed si nu am fost foarte incantat, m-am gandit ca principiul este la fel si am renuntat...
0

# User is online   gogu 

• Astra Gogu
  • PipPipPipPipPip
  • Group: Google
  • Masina:opel astra h 1.6,16v,105 cp

Posted Yesterday - 10:45 AM

Parerea mea este ca ar fi bine sa arunci o privire si aici:

0

#2 User is offline   mihaiC 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Opel Astra H Caravan Essentia 1,9CDTI 120CP/ Dec.2005D

Posted 14 February 2006 - 09:40 PM

Cred ca o cutie manuala e mai "sport" pe drumurile patriei si culmea! masina consuma mai putin!
Cea automata e buna pe autostrazi si pt. femei, dupa parerea mea.
0

#3 User is offline   DanC 

• Astra Fan
  • PipPipPip
  • Masina:Opel Astra H 1.6 Easytronic

Posted 15 February 2006 - 11:32 AM

@alllexandru: Dupa cum ti-am mai spus nu e asa deloc. Nu stiu cum era la 147, dar la Astra poti beneficia de cuplu si putere f usor si f repede. Amic care conduce GTI 200CP tiptronic a fost foarte incatat de cum se misca Astra mea cu easytronic. E adevarat ca am un consum mai mare ....

@mihai: o cutie manuala nu e neaparat mai sport. Foarte multe masini sport si de mare putere folosesc cutiile secventiale .... Cu autostrada nu prea e asa, ca acolo ori ca e manuala ori ca e automata e tot aia. E foarte utila cutia in urban. E adevarat ca e buna pentru femei, dar nu numai pentru ele. Oricum tu esti aproape asa ca te invit sa te dai putin cu easytronic si iti garantez ca iti mai schimbi parerea .....
0

#4 User is offline   Dee 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 01:33 PM

e chestie de preferinta aici. la acest nivel si cu aceste motoare o cutie manuala manevrata bine de un cunoscator este confera un comportament dinamic mai bun masinii decat o secventiala. insa pentru o persoana comoda Easytronicul este excelent. Trebuie retinut ca Easytronicul nu este nici DSG nici SMG este o cutie axata pe confort nu pe sportivitate. Masinile sport care folosesc cutii secventiale fac asta pentru ca motorul ofera un cuplu prea mare la care o cutie normala manuala nu ar rezista si nici nu ar putea repartiza corect acest cuplu. Iar Selespeed era o cutie secventiala sport superioara ca performante si timp de schimbare a treptelor lui Easytronic. Selespeed fiind derivata din cutia secventiala dezvoltata de Magneti Marelli pt monopostul Ferarri. Deci nici vorba sa fie Easytronic o cutie mai buna decat Selespeed.
http://www.italiaspeed.com/new_models/new_...tributions.html se poate citi aici va rog.

Problema era ca mai ramanea blocata in cate o treapta ca deh..daca nu facea asta nu era o "italianca" adevarata :D.
Personal imi place sa "mestec" in benzina si e una din placerile condusului pentru mine. Insa nu vad nimic in neregula cu Easytronicul. Datele date de constructor privind acceleratia indica aprox. 1 secund in plus in medie la timpul de accelearatia 0-100km/h deci nu e o penalizare drastica a performantelor. Dan C pare incantat insa nu sunt de acord cu el cand spune ca Easytronic e mai rapida si eficienta decat o cutie manuala. Ca orice cutie secventiala la apasarea brusca a acceleratiei ea trebuie sa "gandeasca" ce treapta selecteaza si sa efectueze aceasta operatiune deci un delay exista.

http://www.km77.com/marcas/opel/astra_04/0...ra/sumario3.asp

aici autorul articolului spune ca o combinatie 1.6 Twinport+ Easytronic este o optiune excelenta pentru cei care nu au pretentii de mers sportiv de la masina. Se reproseaza de asemenea stilul Steptronic de a luat piciorul de pe acceleraratie (in modul manual parca-poate ne spune Dan) ca Easytr. sa selecteze o treapta superioara. Se spune insa ca aceasta cutie schimba treptele foarte lin.
0

#5 User is offline   alllexandru 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 02:29 PM

@DanC, mare parte a spus Dee, pot doar sa adaug ca la 147 aveam 150 cp, deci cu destul de mult peste ce ai tu pe masina,cutia era printre cele mai avansate la vremea respectiva si totusi iti spun nu am fost multumit de ea, comparatia am facut-o in cei 2 ani cat am avut masina, plus un test facut cu aceiasi motorizare dar cu cutie manuala...(nici mie nu mi-a fost foarte pe plac la vremea respectiva aceasta comparatie)...asta este adevarul, in afara de DSG, ultimul model de la BMW SMG-ul, pentru ca nici ale lor primele nu au fost foarte reusite...cutiile secventiale mai au mult de invatat...dar noi vorbeam aici de Astra cutie manuala sau Easytronic...datele oficiale la 0-100 km/h pe motorul de la Astra H 1.6, 105 cp spun ca "manuala" face 12.3 s si Easytronic 13.3 s....Easytronic este o cutie pentru un condus lejer si daca ai nevoie de veleitati sport te ajuta...dar nu este o cutie care sa avantajeze stilul sportiv...la final este problema de gust si de ceea ce ai nevoie in functie de stil de mers...
0

#6 User is offline   Dee 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 02:41 PM

scurta completare. 1.6 Twinport manual face conform normelor ECE 0-100 km/h in 11.5 secunde lucru usor de observat si pe site-ul oficial www.vauxhall.co.uk sau www.whatcar.com surse de incredere. Din pacate efortul intelectual de a copia niste cifre este mult prea mare pt functionarii Opel Romania. Le recomandam pe aceasta cale un Memo Plus sau niste ochelari. Sa-i intelegem. Le este greu.
Probabil easytronicul face in 12.3 sec suta.
0

#7 User is offline   mihaiC 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 07:31 PM

Am o intrebare pt. cei cu cutii Easytronic: daca vrei sa faci o depasire in curba si in rampa cand ai spatiu de 50m si de la o viteza de 40-50km/h ce faci cu "automata" (ca nu e nici de a-2a nici in a-3a)?
Eu cu manuala stiu! (altfel ajungi la Brasov.. maine)
0

#8 User is offline   Dragos 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip
  • Masina:Opel Astra H 1.9 cdti

Posted 15 February 2006 - 07:40 PM

Cel mai eficient e sa calci pedala la podea si face singura kick-down in treapta cea mai potrivita.
0

#9 User is offline   mihaiC 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 10:06 PM

Vreau sa vad si chestia asta!
La una manuala proprietaru se uita urat cand o bagi in a-2a si o turezi pana la 5000rpm si iesi! una automata nu cred ca-ti permite "luxul" asta! plus "timpul de gandire" al cutiei Easytronic!
0

#10 User is offline   Dragos 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 15 February 2006 - 11:26 PM

Mihai - nu inteleg ce vrei sa zici exact. Care lux? Ca e un pic mai lenta - da, dar nici sa dea camionul peste tine fata de manuala

Ai condus vreo masina automata pana acuma?
0

#11 User is offline   mihaiC 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip

Posted 16 February 2006 - 12:13 AM

Nu am condus! Dar cred ca e distractiv (ca la masinutile din parcul de distractii) :wacko: .
Crezi ca nu e benefic sa depasesti mai multi "melci"? (timpul e bani !) Si aici e buba: cutia automata nu cred ca te lasa sa "forjezi" motorul pana la limita intr-un timp f. scurt.
Si nu da camionul peste mine! cred ca i-mi cunosc posibilitatile personale, pe ale masinii le mai explorez!
Cand conduci agresiv (sport!) i-ti dai seama de ce spun. La noi 90% din conducatori sunt cum sunt si au 20 de greseli de conduita rutiera la 1 km rulati, din ceilalti 10% multi nu au masini bune!
0

#12 User is offline   alllexandru 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 16 February 2006 - 12:23 AM

@MihaiC, exagerezi un pic, cutia secventiala este mai lenta dar cu foarte putin, la kickdown respectiv apasarea pedalei la fund, indiferent daca esti in tr.5 masina va redrogada in cea mai potrivita treapta pentru a putea da maxim de forta la momentul respectiv, adevarat timp de reactie mai mare dar "te scoate" fara probleme atata timp cat stii cum sa o folosesti
0

#13 User is offline   Dragos 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 16 February 2006 - 12:39 AM

Cutiile secventiale sunt mai rapide la schimbarea in sus (ex. SMG, DSG). Cele automate clasice sunt mai lente.
0

#14 User is offline   panaramax 

• Astra Bebe
  • Pip

Posted 16 February 2006 - 10:22 PM

Salut ....Si eu pot sa spun ca mi-ar placea sa am pe masina Easytronicul ..si daca anul trecut era si la1.4 ca acum ,cred ca investeam ..oricum ce se sustine pe aici cum ca mai bine cu manuala este un pic cam fortat ..cutiile automate au evoluat mult iar astea care iti dau posibilitatea sa schimbi si manual impaca si "capra si varza ".
Oricum consider ca un motor cuplat la o cutie automata se uzeaza mai "uniform" datorita functionarii la un regim mai "standardizat" decat cel manual ... crezand probabil ca sunt mai "soferi" si ca asa e mai "barbateste" unii vad cutia manuala obligatorie, singura compatibila cu statutul de "cunoscator"....(asta e parerea mea) :whistling:
Cutia manuala tine totusi de perioada "romantica" a soferitului ...viitorul cred ca este "automat" intr-un fel sau altul...
@ Dee ,sincer cred ca te cam inseli in privinta timpilor de 0-100/h la motorul de 1.6 care este de 12.3 s la cutie manuala si 13.3 la easytronic ....sursa ...http://www.opel.de/..la date tehnice...
La englezi cred ca apare diferenta din cauza ca masoara timpul pana la 60 mile/h...care nu sunt exact 100km/h
(daca nu ma insel) in orice caz sunt niste timpi onorabili ..nu?
0

#15 User is offline   mihaiC 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip

Posted 17 February 2006 - 12:25 AM

Corect ! dar de ce pe motorine nu vad cutii automate?
Am condus mai multe benzine in "stil barbatesc" si motoarele nu s-au uzat!! chiar mai mult: am o ruda cu o masina (nu Astra H!) la fel cu "batrana" mea, si a lui "condusa mosnegeste", acum consuma ulei! (a lui are cam 1/2 din km facuti de mine cu "batrana") mentionez ca au aceiasi cutie manuala; asta e legat de "stil" sau de calitatea motorului masinii?
S-ar putea ca o cutie automata sa comute intr-o treapta corecta in ~1s, dar intervin mai multi factori subiectivi: - automata nu te lasa sa turezi motorul spre extrema (si nu se intampla mai nimic daca turezi motorul care e oricum limitat superior!) pierzi clipe chiar secunde!
-decizia unui om normal: in ~ 0,2s si o aplica in 0,3s = 0,5s fata de 1s la o cutie automata!
La o viteza de ~ 50km/h intr-o secunda sunt ~15m, suficienti pt. lungimea unui camion, si la o cutie automata pierzi cam 2s sic!
Si iar nu vreau sa ma repet: automatele sunt pt. autostrazi si doamne, nu pt. drumurile patriei!
0

#16 User is offline   Dee 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 17 February 2006 - 01:43 PM

Pananaramax cutia manuala nu este de oameni care se simt "barbati si cunoscatori". Easytronicul dupa cum ii spune si numele ca de aia are acolo adjectivul sau adverbul Easy este destinata confortului si nu performantelor iesite din comun. Cutia e excelenta pt oras dar penalizeaza un pic performantele si asta nu spun eu sau mihaiC ci insusi constructorul GM. Repet, ca vad ca nu se intelege..exista cutii secventiale mult mai performante decat cele manuale. ele sunt SMG, DSG, TIPTRONIC. Easytronic nu este una dintre ele...
si am spus ca masuratorile sunt dupa normele ECE- 60 de mile inseamna 96,56 km reali. Masuratorile ECE sunt cele mai competente pt ca se fac cu pilot si cu ceva greutate pe masina. Masuratorile constructorului se fac altfel...se schimba treptele altfel si timpii declarati sunt ori umflati ori modificati in functie de intentiile de marketing ale constructorului deoarece masuratorile sunt facute in-house si nu pot fi verificate spre deosebire de cele ECE (Economic Commission for Europe ).
Si da, sunt de acord, viitorul e al cutiilor automate sau secventiale. Insa manuala va fi abandonata atunci cand secventiala va ajunge la nivel de performante si consum precum si cost de productie mai bune decat cele de la manuale. Si acest lucru se va produce mai tarziu.
0

#17 User is offline   thunder 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Astra H Cosmo, Z16XEP

Posted 17 February 2006 - 07:06 PM

Sorry, dar sunt si eu curios cati oameni normali sunt capabili sa schimbe dintr-o treapta in alta in ~0.5s ? Debraiat, schimbat treapta, ambreiat ... poate vreo 2s, poate 1.5s ca sa schimbi din tr. 4 in tr. 3. Unde deja la 50km/h faci cam 13.8m/s

Am vazut pe undeva pe la TV intr-un documentar cu niste teste: un om normal are nevoie de ~1.5s sa apese frana in caz ca-i sare ceva in fata ... iar a frana este mult mai simplu decat sa schimbi o trepta de viteza.
0

#18 User is offline   Dragos 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 17 February 2006 - 07:17 PM

Iti spun eu concret - un sofer experimentat poate schimba treapta la o cutie manuala in exact 0.5s. Mai repede nu se poate. Mie mi se pare perfect realizabil.

Iar teoria asta cu cei 50 de km/h si parcurgerea unei distante in ea e gresita. Pai ce pana schimbi viteza masina sta pe loc? Ea isi mentine viteza sau scade foarte putin.
0

#19 User is offline   Dee 

• Astra Fanatic
  • PipPipPipPipPip

Posted 17 February 2006 - 07:26 PM

aia cu 1.5 se referea la timpul de reactie de cand sesizezi ca vrei sa pui frana si aplicarea fortei pe pedala. ca nu poti frana timp de o secunda si jumatate right :) ? Problema la cutia automata mate, nu este cat de repede schimba...ci la ce turatie schimba si ce treapta selecteaza la retrogradare.
nu ma intelegeti gresit nu am nimic cu automata/secventiala. un DSG m-ar coafa pe moi aussi. :D
0

#20 User is offline   thunder 

• Astra Addicted
  • PipPipPipPip
  • Masina:Astra H Cosmo, Z16XEP

Posted 17 February 2006 - 08:00 PM

Iti spun eu concret - un sofer experimentat poate schimba treapta la o cutie manuala in exact 0.5s. Mai repede nu se poate. Mie mi se pare perfect realizabil.

Presupun ca eu sunt mai lenes ... sau poate reusesti sa schimbi treapta in 0.5s din momentul in care ai pus piciorul pe ambreiaj sau cand conduci foarte sportiv/agresiv ... o sa studiez putin problema sa vad cat de repede pot sa schimb

PS: sper sa nu rup cutia in drum spre casa :D

Iar la cutia automata sau mai concret Easytronic ... cand calci acceleratia la podea, oare cutia nu-si da si ea seama ca vrei sa te misti repede (o depasire ceva) si sa retrogradeze intro treapta inferioara sa pice cu turatia intr-o zona cu mai mult cuplu la motor ?!
0

Share this topic:

• (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic